İzmir ‘Eski’ Foça ilçesinde sahil şeridinin hemen yanıbaşında yeralan, yaz aylarında kitap okurken dondurma kaşıklayıp güneşlenebileceğiniz bir kütüphane projesidir.

“Summer; the sun, yellow sands, blue sky… Everything is allright in Phokia, which is one of the historical summer town of Symrnia, in Aegean Seashore. Swimsuit, towel, sunglasses, sun lotion… But where is the book that you bougt from the bestseller shelfs? The scenario could be change into something else but there is not any library that present popular publishings in Turkey, at least in Phokia. The idea comes up with a dream, the dream of sunbathing in the library dooryard with the pop vacation-book in hands. The open sea view up to horizon with no obstacle”

Eski Foça yarım adasının güneybatı sırtlarına bakan burnun hemen ucunda yeralan arazi, mevcut yazlık binaların denize bakan cepheleri ile komşu. Kütüphanenin ardında kalacak yazlıkların manzarı bütünüyle kesilmemeli, belirli açılardan denizin görülmesine olanak tanınmalı.

Bina birkaç farklı birime bölünürse zemin kotun manzarasının kesilmemesi için bloklar arası trafiğin üst kotta yapılması gerekebilir. Yükseltilmiş bir patika hem manzarayı kesmeden ulaşımı sağlar, hem de düz arazi 3.boyutta bir hareket kazanıp blokları daha tanımlı hale getirir.

Dev kitap rafları, döşemelerce kesilmeyen, ana strüktürün parçası olan sürekli raflar çekirdeğe yerleşirse ilk fikirler yeterince iyi çalışmayabilir.

Sürekli raflar ceperde, dolaşım ağı merkezde olmalı. Yükseltilmiş patika merkezdeki dolaşım ağlarını birbirine, ağır kütleli kutuları deforme edip, delerek birbirine bağlıyor.

Kamusal alan ile özel alan sağır bir duvar yerine yapay bir peyzaj ve dolgu yükseltiler ile birbirinden ayrılıyor. Yamaca yerleşen şezlongların hepsi eğim sayesinde denizi kesintisiz görebiliyor .



Ara aşamalardan sonra vaziyet planı tekrar elden geçiriliyor. 3 blok bir ritm ile kayarak araziye yerleşiyor.

İç mekan düzenlemesi ve ilk kararlar..

Güney cephesinin hepsi raf olarak düzenleniyor ki güneşlenme miktarının en çok olduğu cepheden direkt gün ışığı ve onun ısıtıcı etkisi iç mekanı etkilemesin. Doğu ve Batı cephelerindeki güneş kırıcı çekilmiş metal levhalar, direkt gün ışığını kesip yansıma ışığın geçişine izin verip iç mekanın daha homojen aydınlanmasına katkı sağlıyor. Cepheler gibi çatının da aynı malzeme ile devam etmesi aynı zamanda monolitik bir kütle algısına katkı sağlıyor. Çift cidarlı sistemin iç katmanı tamamen cam olduğundan kütüphanenin hemen hemen her noktasından dışarısı gözüküyor.




* Teknik Çizimler




Reklamlar



    Bir Yanıt Bırakın

    Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

    WordPress.com Logosu

    WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

    Twitter resmi

    Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

    Facebook fotoğrafı

    Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

    Google+ fotoğrafı

    Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

    Connecting to %s



%d blogcu bunu beğendi: